keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Merkintöjen luokittelu ja uuden merkinnän lisääminen

Merkintöjen luokittelu



Merkintöjen luokittelu on keskeisessä asemassa ja se määrittää, mitä tietoja palveluun voi ylipäätään syöttää. Luokittelu mahdollistaa erilaisten merkintöjen helpon hakemisen ja selailun. Merkintöjen luokittelu palvelee myös tietojen linkittämistä kevyen liiketeen reittioppaisiin, joissa esitettävän tiedon edellytyksenä on selkeä luokittelu. Eri luokkien merkinnät voidaan esittää kartalla omin symbolein tai värikoodein, jolloin yhdellä vilkaisulla näkee, minkä luokkien merkintöä valitsemallaan karttarajauksessa on.

Hyvän käytettävyyden takaamisekasi luokkien määrän tulee olla rajallnen esim. enintään viisi pääluokkaa, joissa kussakin voi tarvittaessa olla muutama alakategoria. Palveluun tallennettavat merkinnät voivat olla joko pistemäisiä paikkoja tai viivamaisia reittejä. Näin ollen sekä paikkoja että reittejä voisi molempia olla viisi pääluokkaa.

Yllä olevassa kuvassa on esitetty yksi ehdotus luokitteluksi. Näiden lisäksi omiksi luokikseen on ehdotettu mm. tapahtumaa ja perhereittejä. Entä voisiko reittien pääluokkittelu olla seuraavanlainen: sujuvat arkireitit, vapaa-ajanreitit (esim. kruisailu- ja perhereitit), harrastereitit (esim. maasto- ja maantiereiti), matkailureitit ja muut reitit (esim. kävely- ja rullaluistelureitit)?

Mille pääluokille on mielestänne eniten tarvetta?
Mitä edellä esitetyistä merkinnöistä saattaisit itse lisätä palveluun tai etsiä sieltä?

Kommentoikaa luokittelua kriittisesti ja tehkää omia ehdotuksia!

Uuden merkinnän lisääminen

 uusi_merkinta.png

Kartalle uusia merkintöjä lisätään omalla "uusi merkintä"-sivulla, joka sisältää lomakkeen (katso yllä oleva kuvalinkki). Käyttäjä valitsee ensin merkinnälle luokan (esim. mielenkiintoinen paikka), minkä jälkeen kirjataan merkinnälle otsikko ja kuvaus sekä valitaan merkinnän sijainti kartalta.

Paikkamerkintää tehdessä valitaan yksittäinen piste (koordinaatti) kartalta ja reittiä lisättäessä käyttäjän tulee syöttää jana (koordinaattijono). Reittimerkinnän (janan) voi piirtää itse karttatyökalua käyttäen tai lähettää GPS-laitteen tallentaman reitin tiedostona.

Merkinnän luokasta riippuen lomakkeessa voi olla myös lisäkenttiä, joihin käyttäjän tulee syöttää tietoja kuten työmaan kesto tai tapahtuman ajankohta. Tekstin lisäksi merkintöihin voi lisätä myös kuvia.

Merkintöjen lisäämiseen liittyen olemme pohtimeet myös paikkamerkintöjen linkittämistä reittimerkintään (katso määrittelydokumentti) sekä sitä, että merkinnän lisääminen olisi mahdollista vain riittävän lähelle zoomatulta kartalta, jotta merkinnän sijainnin tarkkuus on riittävä.

Kommentoikaa myös uuden merkinnän lisäämistä!

10 kommenttia:

  1. Onko paikkojen ja reittien luokittelu eri ikkunoihin tarpeen, voisivat olla kaikki yhdessä listassa. Reiteissä on myös jotain mielestäni ylimääräisiä "kruisailureitit"?

    VastaaPoista
  2. Mietiskelin retkipyöräilyä harrastavana, että olisi mukavaa löytää palvelusta nähtävyydet/kulttuuri- ja luontokohteet jne., jotka on merkattu myös valtakunnallisiin pyöräilykarttoihin.
    Eli voisiko luokituksiin tulla majoituksen ja ravintoloiden lisäksi vaikkapa luontokohteet ja nähtävyydet.

    VastaaPoista
  3. Maastoreitit voisi jaotella ainakin pariin eri kategoriaan, että niistä olisi aktiiviharrastajille hyötyä. Esim Helpohko maraton tyyppi ja Vaativa enduro tyyppi.

    VastaaPoista
  4. Turhia kategorioita on hyvä välttää. Kuitenkin merkinnän lisäämisen yhtydessä reittiin voi liittää kuvauksen johon tiedon siitä millaiseen maastopyöräilyyn se sopii,

    Näin ei tarvitse miettiä niin tarkasti. mihin kategoriaan reitti menisi-

    VastaaPoista
  5. Koistisen tapaan toivoisin löytäväni palvelusta nähtävyydet, kulttuuri- ja luontokohteet - sellaiset, joihin voin suunnata pyöräretkeni tai pistäytyä matkan varrella. Merkintäkategoriassa tämä voisi olla "kiinnostavat kohteet", "retkikohteet" tms., ja alaluokkana "luonto", "kulttuuri" tms.

    Pidän erittäin tärkeänä kahviloiden lisäksi myös omien eväiden syömiseen sopivien taukopaikkojen merkintää. Siis paikat, joissa on retkeilijöiden omaan käyttöön tarkoitettuja pöytiä/penkkejä. Merkintäkategorioissa tällaiset pyöräilijän huoltoon tarkoitetut paikat - kahvilat&ravintolat, majoitus, taukopaikat - voisivat olla yksi pääluokka, jolla alaluokkia.

    Turvalliset pyörän pysäköintipaikat - siis paikat joissa on hyviä pyörätelineitä, voisi myös merkitä. Liityntäpysäköintipaikat taitavat olla kevyen liikenteen reittioppaissa, mutta muutkin sopivat paikat - näitä on usein matkailukohteiden lähistöllä, mutta ei välttämättä välittömässä läheisyydessä tai helpoti havaittavissa.

    VastaaPoista
  6. Reittiehdotuksista itse käyttäisin ehdottomasti eniten arkireittejä, sujuvia sellaisia. Toiseksi eniten käytössä olisi retkeily.

    Retkeily-/vapaa-ajanreitteihin laittaisin alaluokiksi yleiset retkireitit ja toiseksi perhereitit.

    Oma osansa on sitten pitkänmatkanmatkailu/retkeily (ei siis pitkät päiväretket, vaan monipäiväinen retkeily). Tarvitseeko tämä oman luokkansa, vai sopiiko yleisen retkeilyn alle? Samoja elementtejähän on kuitenkin molemmissa.

    Näin talvella tuli mieleen, että nyt monet kesällä hyvät reitit eivät ole lainkaan käyttökelpoisia (latu-urien tai puutteellisen kunnossapidon takia). Voisiko talvipyöräilylle olla oma kategoriansa? Esim. Helsingissä on ilmeisesti erityisesti talven työmatkapyöräilyä varten paremmin kunnossapidetty reitistö, josta olisi hyvä jakaa tietoa. Samoin itse käytän kesällä arkipyöräilyssä Helsingin keskuspuistossa sellaisia reittejä, joilla nyt kulkee latu. Voisinko silloin lisätä "vaihtoehtoiset" hyvät talvireittini erityisellä talvikategorialla?

    VastaaPoista
  7. Blogia lukiessa tuli mieleen tagien käyttö myös omien reittien lisäämisessä. Sama reitti voi olla joskus sekä hyvä retki- että arkipyöräilyreitti. Voisiko sen silloin lisätä yhdellä kertaa molempiin luokkiin?
    Eli merkintäluokkia voisi siis käyttää tagien tapaan, yhden valinta ei poissulkisi toista.

    VastaaPoista
  8. Uuden reittimerkinnän lisäämisessä hyvä pohjakartta on ehdottoman tärkeä. Esimerkiksi Pk-seudun kevyen liikenteen reittioppaan pohjakartassa ei näy kaikki ulkoilutiet eikä varsinkaan maastonmuotoja ja maastokohteita. Maastopyöräilyreittejä tuskin pystyy lisäämään ilmaan kunnon maastokarttapohjaa.

    Ja olisi hyvä, että vain riittävän lähellä zoomattuun karttaan saisi lisättyä reitin. Itse lisäisin reittini nimenomaan karttatyökalua käyttäen, joten sen toimivuus on tärkeää.

    VastaaPoista
  9. Pääluokkaan pyöräilyolosuhteet lisäisin kohdan Alaluokan "Talvipyöräily"

    VastaaPoista
  10. Talvipyöräily tarvitsee mustakin oman kategoriansa! Saman tien, kun kerran kaavaillaan rullaluistelua ja kävelyä, myös hiihtokategoria olisi paikallaan. Sille voisi olla hyvinkin paljon kysyntää.

    VastaaPoista