tiistai 21. joulukuuta 2010

Liittäminen kevyen liikenteen reittioppaisiin

Ylläolevassa kuvassa on hahmoteltu, miten tuleva palvelu voitaisiin liittää HSL:n, Tampereen ja Lahden kevyen liikenteen reittioppaisiin (klero). Käyttäjien lisäämä aineisto voitaisiin näyttää ylimääräisinä kategorioina kohteet ja reitit -näkymissä sivun reunassa (kuvassa pari esimerkkikategoriaa).

Kleroissa voisi olla mahdollista myös lisätä paikkoja ja reittejä uusien nappien avulla. Napeista aukeaisi kartan päälle "uusi merkintä" -lomake (esim. hover-ikkunassa), joka olisi sama kuin itse varsinaisessa palvelussa. Paikkojen/reittien lisääminen suoraan kleroista olisi klerojen käyttäjille todennäköisesti houkuttelevampi vaihtoehto kuin siirtyä erilliseen palveluun lisäämään niitä. 

Kleroihin tiedot käyttäjien lisäämistä paikoista ja reiteistä haettaisiin palvelun ohjelmointirajapinnan (API) kautta. 

HSL:n kevyen liikenteen reittiopas

2 kommenttia:

  1. Kuulimma huhua, että myös Oulussa olisi viimeinkin suunnitteilla tai jopa työn alla kevyen liikenteen reittiopas. Olisiko mahdollista selvittää, voiko tätä palvelua liittää myös Oulun oppaaseen?

    T. Pekka

    VastaaPoista
  2. Toimiva yhteys kevyen liikenteen reittioppaisiin on "suuren yleisön" näkökulmasta tämän palvelun tärkein osio. Jos se toimii hyvin, ja sisältö on kiinnostavaa, käyttäjät siirtynevät mielellään tähän palveluun. Jos taas tietoa ei ole klreo:ssa riittävästi tai se ei toimi sujuvasti, tämä uusi palvelu saa huonoa mainosta.

    Tämän porttiteorian kannalta ainakin paikkojen, ehkä myös reittien lisäys kevyen liikenteen reittioppaassa olisi tärkeää, jotta käyttäjä saisi ensimmäisen mielikuvan siitä, että hänen omilla toimillaan on merkitystä. Jos tarvitsee siirtyä uuteen palveluun ja erikseen rekisteröityäkin siihen, moni potentiaalinen käyttäjä ei äkkiseltään näe vaivaa. Näin voi kiinnostavia ja vähemmän tunnettuja paikkoja jäädä merkitsemättä.

    Näkisin, että on tärkeää houkutella jollakin tavalla palveluun tiedon lisääjiksi myös niitä, jotka aktiivisesti retkeilevät pyörillä ja liikkuvat monipuolisesti, mutta eivät erityisesti harrasta nettiyhteisöllisyyttä, feisbookia tai blogeja. (En voisi kuvitella esimerkiksi vanhempiani erikseen rekisteröitymässä palveluun, varsinkaan jos se vaatii tietoteknistä vaivannäköä. Sen sijaan hyviä reittiehdotuksia ja matkakohteita heillä on tiedossa pilvin pimein, jos istuu kahvipöytään juttelemaan. Miten aktivoida tällaisetkin käyttäjät?)

    VastaaPoista